Sätraskolan

Under rubriken ”Sätraskolan” kommer jag att berätta om det vi har gjort, och det vi gör just nu på skolan. Jag tänker att detta blir en reflektionsyta för mig, men också en plats för ”sharing is caring”. Förhoppningsvis blir fler skolor nyfikna på det vi har gjort, och då bokar vi in ett besök hos oss, inga problem. Jag tänker att vi tar detta i kronologisk ordning, med start i januari 2020. Häng med!

Januari 2020, del 1

Jag påbörjade min tjänst i januari 2020 på Sätraskolan, med uppdraget att undervisa OCH skapa ett arbetsflöde som var pålitligt och enkelt, för både elever och personal. Sätraskolan är idag en 1 till 1 skola med iPad, vi har således 800-900 iPad i systemet.

Det pedagogiska flödet som stadens tjänster erbjöd levde inte upp till vare sig enkelhet eller pålitlighet. Det skapades olika kanaler i Teams och personalen kunde se dessa kanaler i appen Teams. Dagen därpå kunde kanalerna vara borta, och INGEN visste var de hade tagit vägen. Pedagoger och skolledare la en ansenlig mängd timmar på att sitta i telefonkö till supporten, och upplevelsen var att de sällan fick den hjälp de behövde.

Jag gjorde ett räkneexempel på vad det kostade skolan att ha ett icke-fungerade pedagogiskt flöde. Här är räkneexemplet:

  • Pedagogerna kan inte komma åt sin planering, eftersom Skolplattformen ligger nere. Tid att planera om: 15 minuter
  • Skriva ut papper till eleverna (eftersom det inte går att jobba digitalt): Skrivarna funkar inte, för det är fel drivrutiner installerade. Tid att ta fram annat material: 15 minuter. 
  • Pedagogen ska skriva omdömen utanför plattformen (eftersom den ligger nere). Tid för att sedan få in omdömena i plattformen: 15 min
  • Teams har försvunnit efter migreringen. Tid att skapa om dessa och ringa support: 30 minuter
  • Pedagogerna som skickar mail till alla föräldrar får sitt konto spärrat för att ha skickat spam-mail. Hur ska man annars nå VH, plattformen ligger ju nere. Tid för att spärren ska släppa: 24h (som pedagogen inte kan maila under). Kostnad i tid: ja, du, säg det. Dagen efter finns det en del Mail att ta hand om. Tid: 15 min.
  • Sammanlagd tid pedagog/dag = 1,5h = 375kr. Vi räknar på att det är så här 3 dagar/veckan = 1125kr/vecka/pedagog 

Som ni märker har jag räknat LÅGT. Detta är för en pedagog. På en skola finns det ca 30 pedagoger. 

1125kr x 30 = 33750kr/skola/vecka.

Det finns runt 150 grundskolor i Sthlm. 33750 x 150 = 5062500kr/veckan. 

Det har varit mycket snack om vad Skolplattformen har kostat att bygga, men ovanstående uträkning är kostnaden som tickar på dagligen. Säkert finns det saker som har blivit bättre med tiden, men frågan är vi om vi har tid att leka med elevernas lärande, och pedagogernas mående. För faktum var att många pedagoger var stressade över att flödet inte fungerade.

Och så här kan vi inte ha det. I nästa del får du läsa om vad vårt första steg var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.