#mobiltelefoner #pokémon

Nu kommer alla lärares jobb bli såååå simpelt. När mobiltelefonen försvinner kommer alla andra övriga problem att blåsa bort. Sa ingen. Någonsin. Eller?!

Faktum är att många tror att just mobiltelefonen är den avgörande faktorn till skolans problem. Jag har vid ett flertal tillfällen argumenterat emot förbud i allmänhet och mobiltelefonförbud i synnerhet. 2106 skrev jag den här debattartikeln i Aftonbladet och jag deltog i UR:s radioprogram Skolministeriet, med den klämkäcka titeln ”Den laddade mobilen”.

Att jag tycker det är skamlöst att förbjuda mobilen i klassrummet är ingen hemlighet. Att lära eleverna HUR man ska använda mobilen i olika sammanhang rimmar ruskigt väl med våra styrdokument. Skolan ska förbereda eleverna för att leva och verka i samhället. Och oavsett vad man tycker om mobiltelefonen, så är den ett sätt att verka i samhället.

Min erfarenhet är att en samling vuxna (läs lärare och politiker) är det de som behöver träna mest på HUR man använder en mobil. Varje större samling av vuxna jag har deltagit på, så har en större andel tagit upp sin mobil, svarat på sms eller uppdaterat sina sociala medier och kanske svajpat vänster på Tinder.

Om jag inte missminner mig har jag sett en bild/film från Riksdagen där vi kan bevittna några av våra folkvalda som använder sina mobiler till att fånga Pokémonfigurer. Jag kan komma till Riksdagen och visa de fina funktionerna som finns på mobiltelefonerna, som gör det lättare att ta ansvar för sin mobil.

Vem på skolan tar på sig att samla in mobilerna? Om det försvinner en mobil, vem betalar den? Ska vi verkligen lägga tid på detta? Vad kostar det inte att ha någon som är ansvarig för insamlingen? Säg att det tar läraren 5 minuter att samla in mobilerna i uppstarten av varje lektion. En lärare har 5 lektioner/dag. Det blir 25 minuter/dag, 125 minuter/vecka. På en termin blir det 2500 minuter. Det är ca 40h. En lärare kostar ca 500kr/tim, skolan betalar således en lärare ca 20000kr/termin, och 40000kr/läsår för att samla in mobiler. Om en skola har 40 anställda lärare kostar det alltså 40000 x 40 = 1,6 miljoner kr. Om vi istället visar/berättar hur man använder mobilen i olika sammanhang så skulle det kosta 0 kr. Men då krävs det att alla vuxna lär sig det först, och det är nog där det största problemet finns.

En sista fråga till de folkvalda: Finns det fortfarande Pokémon kvar i Riksdagshuset?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.