Bra start på 2017

Inledningen på 2017 har överträffat alla förväntningar. Jag som tyckte att 2016 var ett riktigt bra år, men om det fortsätter så här är jag övertygad om att 2017 blir ett ännu bättre år. Jag är medveten om att 2016 fick någon form av ”hemskhetsstämpel” på sig, men för många var 2016 ett bra år. Till och med ett riktigt bra år. 

När jag skriver detta sitter jag i London och ska snart checka ut från det hotell som har varit mitt hem i ett par dagar. I London har jag haft förmånen att få arbeta, och hänga, med otroligt trevliga och roliga personer. Allt från Lin Education till ADE-nätverket (ansökan till ADE hittar du här). Under den här mäss-veckan har jag arbetat mycket med kodning på iPad.

Besök oss

I slutet av 2016 fick Östra grundskolan utmärkelsen Apple Distinguished School. Eller rättare sagt; vi förtjänade den utmärkelsen, vi fick den inte. Vi har under en lång tid arbetat hårt för att ligga i framkant i digitaliseringsprocessen, eftersom vi (och många andra med oss) tycker det är en viktigt del av elevernas framtid. Vill er skola besöka oss? Inga problem. Dra iväg ett mail, så ska vi försöka hitta en dag som passar oss båda.

Vi testar

I mitt otroligt breda nätverk finns det en uppsjö av människor som stöttar och hjälper. Ibland får jag, och mina klasser, agera testklasser. Under detta läsår är vi testklass för Natur & Kulturs nya MA-läromedel NOK-flex. NOK-flex är ett interaktiv, adaptivt läromedel som låter läraren sköta undervisningen, och inte tvärtom. Jag har delat upp tre MA-lektioner/vecka på följande sätt.

Lektion 1: Vi arbetar med iTunesU-kursen som jag har byggt. Här hittar eleverna flippade genomgångar, dokument, ljudfiler etc.

Lektion 2: NOK-flex. Här kan eleverna, i samråd med mig, arbeta på den nivån de tycker passar dem. Vi pratar väldigt mycket om att våga utmana sig själv.

Lektion 3: Någon form av inlämning på det vi har gjort i veckan. Prolemlösning.

Podcast

Innan jag åkte till London för att arbeta på BETT-mässan hade jag den stora äran att vara med i #annaochphilipslärarpodcast. Här samtalar vi om läxor, prov och Twitter-maffian. Här kan du lyssna på avsnittet. Mycket nöje!

Boken 1

Under våren släpps min bok ”Läx- och provfritt klassrum”, som jag hoppas startar en givande debatt om just läxor och prov. Jag har märkt att det är en vattendelare i skolsverige. Ett utdrag ur boken går snart att läsa. Jag återkommer om var och när!

Boken 2

Nu har jag och Ida Söderman kommit igång med skrivandet på vår gemensamma bok, som kommer att handla om………det avslöjar vi senare!

iTunesU

Här följer Östra grundskolans pressmeddelande om vår nya kurs på iTunesU.

Östra grundskolan publicerar resurser på iTunes U

Östra Grundskolan i Huddinge meddelade idag att de har publicerat resurser i Svenska som andraspråk på iTunes U, världens största samling av gratis undervisningsmaterial online från ledande skolor och framstående bibliotek, muséer och institutioner, som hjälper utbildare att skapa kurser innehållande lektioner, uppgifter, böcker, tester och kursplaner och erbjuda dem till miljoner iOS-användare i hela världen.

Östra Grundskolans nya kurs på iTunes U omfattar områdena läsa och skriva, tala, lyssna och samtala, berättande texter och sakprosatexter samt språkbruk, informationssökning och källkritik i de svenska kursplanerna för Svenska som andraspråk för grundskolan för åk 4-6.

iTunes U-kursen fokuserar på språkutveckling och innehåller kompletta övningar samt tips på appar och inbyggda funktioner som ger stöd för elevernas lärande. Övningarna är skapade på ett sådant sätt att andra skolor självständigt kan använda dem som ett komplement till eget innehåll. Östra Grundskolans iTunes U-kurs följer den svenska läroplanen och Skolverkets mål och rekommendationer för arbete med nyanlända.

iTunes U är en kostnadsfri app som presenterar kurser, samlingar och utbildningsresurser och ger utbildare, elever och studenter allt de behöver för iPad, iPhone och iPod touch för att undervisa och ta hela kurser. Med iTunes U skapas ett livslångt lärande med enkel tillgång till berikande utbildningsinnehåll oavsett var idéer delas eller var intressen utforskas.

För mer information, vänligen besök Östra Grundskolans iTunes U-sajt.

Östra grundskolan

 

Idag presenterar vi denna kurs, sen tar jag helg!

Sköt er och sköt om er!

//Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.