Sätra C

24 februari 2020

Veckan innan sportlovet fick alla elever testa att bygga i Minecraft och att skapa egna ritningar i TinkerCad.

Hur har jag tänkt med att starta upp alla elever i två olika program, blir inte det för mycket för eleverna? Nej, jag tror inte det. Vi lägger relativt mycket lektionstid på detta arbete och jag vill att mina elever ska få utforska de olika programmen tillsammans med sina klasskamrater och tillsammans med mig. Jag är inget proffs på varken Minecraft eller TinkerCad, men tillsammans lär vi oss.

Vecka 10, direkt efter Sportlovet introducerar jag dessutom ”skapa ritning med papper och penna i skala”. Alla elever ska alltså bygga sitt Sätra Centrum i Minecraft och TinkerCad, de ska dessutom skapa ritningar i Keynote och för hand med papper/penna. Dessa fyra olika ritningar ska dessutom hänga ihop med varandra. Utmanande och otroligt kul!

När det gäller TinkerCad kommer eleverna skriva ut det de har skapat i TinkerCad på en 3D-skrivare, och dessa byggnader ska sedan ställas ut för allmänheten att titta på. Du hittar modellerna i Sätra Centrum i Sätra Kidz lokaler, och vi hoppas få ställa ut dem i Stadshuset (eller någon annan central plats). Jag återkommer när det är dags för vernissage.

Hittills har vi ett tidningsbesök inbokat, men fler tidningar är intresserade. Min föreläsning på SETT den 21 april kommer att handla om Sätra C-projektet. Så kom och hälsa på mig under SETT! Med lite tur får du också träffa eleverna (jag jobbar på det).

Här nedan ser du två exempel på vad eleverna har skapat. De är ruskigt kreativa!

En elevs design av sitt Sätra C

Elevexempel från TinkerCad

13 februari 2020

Nu är vi igång med projektet ”bygg om Sätra Centrum”. Allt började med att jag läste en artikel om Sätra Centrum skulle byggas om, och tänkte att det här vill nog mina elever vara med och påverka. Jag fick hjälp av mitt fina nätverk på sociala medier att komma i kontakt med de ansvariga för ombyggnationen av Sätra C. Eleverna har nu fotat centrumet från olika vinklar och påbörjat sitt arbete med att skapa en skiss, och ritning, i Keynote. De skissar fram hur de vill att centrumet ser ut efter ombyggnationen. Diskussionerna vi har i klassrummet är VÄRLDSKLASS. Restauranger? Solceller? Gym? Träd? Blommor? Graffittivägg? Några saker måste finnas med, bland annat bibliotek och vårdcentral.

Eleverna har gått all-in på arbetet. En elev visade mig idag vad han har byggt i Minecraft! Ett otroligt arbete! Han är inte klar men man ser tydligt vad hans ide kring Sätra C är. Arbetet fortsätter på måndag nästa vecka, och då hoppas jag att jag kan lägga ut en skärminspelning av hans Sätra C i Minecraft.