Glad, nyfiken och lite trött

Stämmer devisen att ”det man inte har hunnit till påsk, hinner man inte”? För att kunna svara på den frågan, vore det ju bra om man kom ihåg hur det var förra året. Och det gör jag. Inte.

Vad har hänt under detta läsår då? Massor. Det kommer jag i alla fall ihåg. Jag försöker mig på en sammanfattning av läsåret2014/2015. Nu kör vi!

Jag har upptäckt, och fått det bevisat att min undervisning utan läxor skapar ett skönt förtroende hos eleverna. Och med förtroendet kommer lärandet. Och med lärandet ökar elevernas törst efter mer lärande. Att lära sig något kan vara tufft och jobbigt, men det hjälper att ha någon som tror på en. Och jag hoppas att jag är denne ”någon” för mina elever. Men eleverna måste göra jobbet. Work hard and be nice är en skön devis att följa. Mitt jobb är att presentera arbetsuppgifter som lyfter eleverna, och uppgifterna ska helst vara digitala. Vi har spelat in filmer, i både iMovie och i TouchCast samt spelat in podcasts och publicerat dem på iTunes. Jag har använt mig av Showbie och Educreations för att samla in och dokumentera elevernas progression.

Jag och mina elever har haft ett samarbete med en skola i Los Angeles, där vi har samarbetet i ett projekt som heter GlobalCOlab. Vi har spelat in filmer om ljud och ljus, och eleverna har fått kommentera varandras arbeten. Mina elever var, självklart, tvungna att spela in sina filmer på engelska, samt ge kommentarer på engelska. Detta är ett projekt som kommer att fortsätta under hösten.

Vi har nu 106 publika kurser på iTunesU. Kolla in dem!

EU bjöd in mig till en tre dagars workshop i ”Framtidens klassrum”. Kul att träffa lärare från olika delar av Europa. Det jag kom fram till är att vi på Östra Grundskolan har kommit riktigt långt.

Jag blev utsedd till årets pedagog i Huddinge 2014. En MYCKET ärofylld titel. Tack!

Vi har nu spelat in 20 avsnitt av vår podcast #hursvårtkandetvara. Den finns på min hemsida, #iTunes och #acast.

Jag har föreläst en hel del. Några skolor i Huddinge (och andra kommuner också) har jag besökt och berättat om hur jag har arbetat med digitala hjälpmedel i klassrummet, och berättat vilka fördelar det finns med iPads. Jag föreläste på #SETT och på #passet2015, grymt kul och lärorikt!Jag har också hjälpt några skolor med iTunesU.

Jag och mina kollegor i åk 8 drog i vintras igång projektet #talasomking. Eleverna har skrivit ett tal, framfört sitt tal och spelat in podcasts av sina tal. Resultatet kommer senare i vår/sommar.

Sist men inte minst: Jag blev, alldeles nyligen, utsedd till Apple Distinguished Educator. Kortfattat innebär det att Apple tycker jag har gjort ett bra jobb i skolan i med deras produkter. En ärofylld titel! Det fanns fyra med samma titel i Sverige, nu finns det åtta (eller 9, inte helt säker).

Att besöka skolor under #BETT-veckan var en höjdare och en ögonöppnare!

Sist men inte minst har jag förmånen att få hänga med grymt ambitiösa elever, som är villiga att prova mina idéer.

Och du! Man hinner en del efter påsk också! Trots att man är lite trött.

Sköt er och sköt om er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.