Londonreflektioner

Jag är väldigt förtjust i London. Jag älskar miljöerna, människorna och kulturen. Jag älskar att strosa i London. Och jag tycker om rött, slitet tegel. På den här resan har jag fått uppleva två besök i två olika skolor, en mängd föreläsningar och trevliga och givande möten. 

Skolbesöken visade IT-teknikens kraft. Att få eleverna att tro på sig själva, att ge alla samma förutsättningar oavsett samhällsklass och att ge eleverna tillgång till all världens kunskap. För lärandet finns inte i skolböckerna. Lärandet finns ute i ”den riktiga världen”.

Att ge eleverna en iPad borgar INTE för högre resultat, utan det är hur man använder iPaden som avgör lärandet. iPaden kan bli en dyr skrivmaskin, eller ett fantastiskt hjälpmedel i den formativa bedömning. Att det är den formativa bedömningen som genomsyrade dessa två skolor är helt uppenbart. Feedback och feedforward är två nyckelord som ständigt återkommer.

Föreläsningarna har handlat om följande:

1) Ta inte elevernas kamp. De MÅSTE få fundera, arbeta, samarbeta, diskutera, vrida och vända på problemet.

2) Alla appar/hemsidor som har visats har handlat om att få eleven att visa sin kreativa sida, göra uppgifterna roligare/mer begripliga samt att hjälpa oss pedagoger att formativt bedöma eleverna.

3) Att få eleverna att känna stolthet över sitt lärande och sin skola. Och det skapar vi genom att lyfta elevernas  självförtroende genom vårt förhållningssätt till eleverna och deras insatser i skolan. Eleverna måste känna att de lyckas, och få höra att det är UTMÄRKT att de kämpar hårt!

4) James Nottingham, Mr Abdul och Daniel Barker gav de mest ”matnyttiga” föreläsningar under veckan. Nottingham pratade om att inte ge elever svar, kommentera deras arbeten och inte deras personlighet. Mr Abdul pratade om Essa Academys resa från lågpresterande skola, till en högpresterande skola. Med hjälp av iPad och iTunes U. Stor inspirationskälla! Slutligen pratade Daniel Barker om Peer Instructions. Jag kommer att återkomma till just den arbetsmetoden under nästa vecka.

Jag tror att nyckeln till framgång är att ge eleverna utrymme att växa. Vuxnas bemötande är oerhört viktigt! Om  konservativa England tar stormsteg mot formativ bedömning, så borde fan vi också fixa det!

Sköt er, och sköt om er!

//Anders

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.