Läxor? Varför?

Jag har under ett flertal tillfällen (hemsidan, podcasten, Twitter, Facebook, i verkliga livet) uttryckt min avsky över läxor. 

Nej, jag har inte bytt åsikt. Absolut inte. Jag tänkte bara att jag skulle förklara mina tankar på mer än 140 tecken. Läxförespråkare hävdar att det är läxans utformning som avgör om den ska vara ”värdig” som läxa. Förespråkarna anser att läsa av temperaturen, intervjua farmor eller skriva en kort dikt skulle räknas som bra, och godkända, läxor.

Jag håller inte med. Oavsett uppgift, är det ändå en läxa. Skolan behandlar eleverna som livegna. Vill du som vuxen arbeta hemma = kör så det ryker. Men då är det ditt val, och är det inte det: prata med din chef. Men eleverna har inget val. De går i skolan 8:00 – 15:00 mån-fre (det finns variationer), det blir 35h/vecka. Om vi räknar NO som ett ämne och SO som ett ämne har eleverna, som minst, 10 ämnen/vecka i skolan. Om alla de 10 ämnena delar ut läxor som ska göras under veckan behövs det ingen raketforskare för att räkna ut att elevernas fritid går åt som smör i solsken. Priset vi betalar är bristande motivation hos eleverna, försämrade relationer till eleverna och sjunkande resultat. Kom nu inte och dra upp ”Sydkorea har massor med läxor och de ligger högt i Pisa……”. Där ser urvalsprocessen/ansökan till skolorna annorlunda ut. Det är inget jämförbart land. Priset föräldrarna betalar är bråk hemma var och varannan dag.

Jag har ett flertal gånger sett/hört/upplevt lärare som har skickat hem läxor över loven, ”för att vi inte har hunnit med det vi skulle ha hunnit med”. Men va fan! Ska eleverna bli drabbade för att lärarens planering inte håller?! Läxor blir alltså något lärarna tar till när de inte hinner vissa delar under de ordinarie lektionerna.

Att se en flippad film hemma då, det är väl en OK läxa? Nope. Det är en läxa. Se filmen tillsammans i skolan. Arbeta med uppgifterna/frågorna tillsammans, lär er tillsammans med eleverna. Och om eleverna VILL se filmen en gång till hemma så går det alldeles utmärkt! Men då är det elevernas egna fria vilja, och inte ett tvång.Eleverna börjar då studera för sin egen skull och inte lärarnas skull. Då ökar elevernas motivation, vår relation med eleverna blir bättre och resultaten ökar.

Vi i skolan får inte glömma bort att vi inte är det enda stället i världen eleverna lär sig på. De lär sig på ”gården”, på träningen, när de spelar dataspel, när de surfar på nätet, när de reser, när de handlar etc. Se till att eleverna får ha sin fritid i fred. Förläng skoldagen med 30 minuter/dag. Se till att dina elever får hjälp av dig, du som är utbildad pedagog/ämneslärare. Se till att föräldrarna inte behöver hjälpa sina barn med läxorna. Dela inte ut några läxor.

Ett annat problem som många lärare känner igen, är när man misstänker att mamma/pappa har gjort läxan åt sitt barn. Den diskussionen uteblir helt om du struntar i att dela ut läxor.

Till läxförespråkarna; det går att läsa av temperaturen i skolan, det går att intervjua farmor under skoldagen (bjud henne till skolan, ring via skype etc) och dikten kanske eleverna behöver hjälp med för att kunna skriva. Oavsett om den är kort eller lång.

Sköt er och sköt om er!

 

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.