Lärarledd undervisning …

”Digitaliseringen har gått framåt fem år på två veckor”, kunde vi höra Peter Fredriksson, Generaldirektör på Skolverket yppa häromdagen. Jag gillar att han verkligen försöker sätta ord på den digitala transformation skolorna har blivit tvungna att anpassa sig till. Det som har drivit på denna transformation är ett virus, men de som har anpassat sig är landets lärare. Vilka hjältar! Djupt imponerad av kraften som finns!

Till skillnad mot Isak Skogstad så är jag övertygad om att många av lärarna har utvecklat sin undervisning och faktiskt tyckt att det har varit både kul och stimulerande. De lärare som redan innan Corona-krisen, har anammat den digitala utvecklingen har fått stå i centrum på skolorna och visat sina kollegor vad som är möjligt med dagens teknik. Många har då fått upp ögonen för vad den digitala tekniken kan hjälpa lärare med. Till exempel självrättande glosförhör.

Orden ”lärarledd undervisning” håller Isak blåmärkshårt i. Men om vi nu ska skrapa på ordens fernissa, så är min stilla undran: Behövs det ett klassrum utan digitala verktyg, för att undervisningen ska vara lärarledd? I min värld är en undervisning lärarledd när läraren leder undervisningen, oavsett om det är via en skärm eller i klassrummet. 

För mig är denna tid en digital transformation, och således ingen revolution, som Isak vill påskina. Utan digitala plattformar hade inte lönen betalats ut, vi hade inte kunna köpa busskort online, inte streamat serier på Netflix och framför allt: Vare sig Isak, jag eller någon annan hade kunnat publicera våra tankar på en blogg/debattsida där alla i världen kan läsa den. Digitaliseringen är således inte enbart riktad mot skola, den finns överallt. I ett försök att bromsa den tidseran skulle Isak behöva strypa bredbandshastigheten, förbjuda digitala läromedel, köpa in enorma mängder av OH-apparater och använda ouppdaterade kartor som rullas ner från taket. 

Summa summarum blir alltså: Sveriges lärarkår förstår mer om digitaliseringens kraft än skolpolitiska talesmän. Frågan är när Riksdagshuset ska flytta fram sina positioner fem år på två veckor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.