Betyg och folkvalda

Nu går elever och lärare in i en tre veckor lång ledighet. Många med mig tycker det ska bli UNDERBART! Men inte en vecka utan nya utspel från våra folkvalda. Nu handlar det om betyg i årskurs 4 och ordningsbetyg. Jag ställer mig själv frågan; om det funnits ordningsbetyg i skolan när jag gick i plugget, vilket betyg hade jag fått?

Skolan ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Sägs det. Trots det gapar några få folkpartister om att det ska vara betyg från årskurs 4. Vad baserar de detta på? Varför vill de ha det? För att ÄNNU tidigare sortera ut de elever som har det svårt? För att stämpla de eleverna ännu tidigare? Litar inte dessa folkpartister på att vi lärare kan förmedla elevernas utvecklingsområde utan betyg? Och som vanligt har INGEN samtalat/diskuterat med lärarna. Så mycket är beprövad erfarenhet värd…….

Och själva betygssystemet……..det är ett system som flitigt diskuterats på sociala medier och i lärarrum under december. Ska det verkligen vara så att AAAAE = D?? Är det verkligen likvärdigt, och stimulerar det verkligen eleverna till att bli motiverade? Se ett tidigare inlägg om omotiverade elever här. Tror inte det va?!

Ordningsbetyg. Vad ska det vara bra för? För att de elever som har det lite bökigt att hålla ordning på sitt och sina grejor ska få en riktig jävla näsbränna så tidigt som möjligt? Skulle det stimulera eleverna till att ”sköta sig”? Kan ett alternativ vara att ta reda på VARFÖR de har det lite svårt att hålla ordning på sig själva, och istället hjälpa de med det, istället för att stjälpa dem? Återigen; varför har ingen rådfrågat oss lärare? När mina föräldrar gick i skolan (födda på 40-talet) fanns det ordningsbetyg, och det var bara ett incitament till att de skulle hålla käften och sitta på sin plats. Och det är inte den typen av skola som jag vill vara med att utveckla.

Vad hade jag fått för betyg i ”ordning/uppförande”. Ett F. Klockrent F. Det har ju gått ganska bra för mig ändå. Trots det hade det inte varit så kul att ha just det betyget på pränt. Nu var, i och för sig, inget av mina betyg (på högstadiet) något som fick mina föräldrar att jubla. Det vände när jag träffade lärare som trodde på mig, litade på mig och lät mina starka sidor lysa starkare än mina svaga sidor.

Nu tar jag helg!

Sköt er och sköt om er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.