Peer Instructions och Trevligt Folk

Idag var jag på bio och såg den fantastiska filmen ”Trevligt folk”. Filip och Fredrik gör det igen. De lyfter ett samhällsproblem (rasism) och visar att ALLA kan hjälpas åt att göra vardagen lite bättre. 

Här kommer ett tips i all välmening. Få eleverna att samtala och diskutera på lektionstid. Låt dem inte sitta tysta och arbeta för sig själva. Samtal/diskussion gör elevernas vardag lite bättre och lärandet ökar. Hur skapar man uppgifter där eleverna uppmuntras till att samtala/diskutera?

Jo, genom Peer Instruktions. Här sammankopplar man den nya tekniken med samtal. Kortfattad beskrivning:

1) Eleverna ser en film hemma/skolan/valfritt ställe (Flipped classroom).

2) I skolan får eleverna svara på en fråga, där de ska välja ett av fyra alternativ. Går att göra på ”Mentimeter”, ”Kahoot”, och/eller”Socrative”. Jag har använt mig av ”Mentimeter”. Att skapa frågeställningen är det svåraste, jag erkänner det. Men vem har sagt att lärande är lätt?

3) Efter eleverna har svarat får de samtala/diskutera två och två i fem-sju minuter. Efter det är det dags för samtal/diskussion fyra och fyra.

4) Dags för eleverna att rösta igen.

5) Nu är det dags för läraren att ”kliva in” i diskussionen.

Om du har frågor/funderingar på detta är du välkommen att höra av dig till mig eller surfa in på  Daniel Barkers hemsida.

Nu lyfter vi skolans problem: Nämligen att alltför många elever sitter tysta runt om i många klassrum. Det är vårt ansvar att se till att de deltar aktivt och tar ansvar för sitt lärande. Min erfarenhet av Peer Instructions är att eleverna tar ansvar för sitt lärande OCH därmed ökar sitt lärande. Precis som grabbarna från Somalia lärde sig åka skridskor med hjälp av bra övningar.

Sköt er och sköt om er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.