Mot Austin!

På fredag är det dags. Då lyfter planet mot Austin, Texas och mässan SXSWedu. Jag ska föreläsa där på tisdag 7/2, men jag tror jag behöver ett par dagar för att komma in i rätt dygnsrytm. Jag har, tidigare, skrivit om projektet GlobalCOlab, som är anledningen till att jag får åka till USA och föreläsa.

Här hittar du föreläsningen på SXSWedu:s hemsida. 

SXSWedu är en av världens största utbildningsmässor, och som varje år byter stad. I år är det Austins tur att stå som värd för detta evenemang. När jag står på scenen i USA ska jag tänka på min egen skolgång. Som inte är något mina föräldrar är särskilt stolta över. Betygen låg klart under genomsnitt. Jag tyckte inte att utbildning var något för mig, jag tyckte heller inte att alla lärare la två fingrar i kors för att göra skolan roligare/betydelsefull. I kombination med mitt eget ointresse blev betygen därefter. Men det vände. Om någon vecka står alltså jag, den ointresserade ”under-medel-i-betyg” på SXSWedu och föreläser om hur man KAN arbeta i matematik och NO.

Att ge alla elever chansen har varit mitt motto sen jag startade min lärarbana. Och just det försökte jag betona i mitt debattinlägg på Aftonbladet, inlägget kan ni läsa här. Man skulle, utan att överdriva, att reaktionerna har varit blandade. Några höll med mig, andra inte. Många förstod att jag ville att vi skulle ta till oss ny teknik i skolan, och använda den på ett sätt som hjälper eleverna. Andra ville absolut inte ha datorer/telefoner i skolan, och använde argument som ”ska skolan betala för wifi då?”, ”eleverna kan ju vara elaka på nätet, ska vi då uppmuntra detta genom att använda teknik i klassrummet?”. Argumenten väger lätt, tycker jag. Ska skolan verkligen vara ett wifi-fritt ställe? Och går det inte att lära elever HUR man ska vara på nätet? 

Att ha blivit nominerad till Trevor Dolan Foundation 2016, ser jag som en stor ära. Tidigare pristagare är Jacob Möllstam och Karin Nygårds. Bägge två är grymma människor och utbildare! En av kriterierna är att man ska vara ”punk i skolvärlden”, och eftersom mina husgudar är Ebba Grön så blir nomineringen en stor och hedrande grej för mig.

Under våren så har jag och mina elever byggt hologram-projektorer och skapat egna hologramfilmer. Ett projekt som fler skolor nu har hakat på! Ni hittar en film här nedanför på HUR det kan se ut. Jag har skapat en kurs på iTunesU, så ladda ner den kursen och lär dig skapa en egen Hologramfilm. Kursen hittar du här!

Sköt er och sköt om er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.