Sätraskolan, del 2

I förra inlägget berättade jag vad det kostade skolorna runt om i Stockholm att inte ha ett fungerande IT-system. På Sätraskolan har vi valt att använda iPad som digitalt verktyg, och då har ju nästan ingenting fungerat. Så nu behövde vi göra något radikalt. Varmt välkomna till del 2 av vår resa.

Januari/februari

Pedagogerna och elevernas vardag MÅSTE präglas av ”Enkelt och pålitligt” – alltså tvärtemot de systemen vi har idag. Pedagogernas tid är alldeles för dyrbar för att de ska göra dubbla planeringar, ”i fall Teams inte fungerar”.

Men vilket system ska vi då använda? Ska vi alltså betala för ytterligare en tjänst? Vi utgick ifrån den uträkningen jag hade tagit fram, alltså vad det kostar att ha pedagoger sitta i kö till supporten och jämförde det med vad det kostade att köpa in den tjänsten vi nu har valt. Det visade sig att efter två veckor hade vi tjänat in de pengarna som pedagogerna satt i telefonkö eller skapade dubbla planeringar.

Vi har använt oss av den här tjänsten sen den 7 januari, och inte haft ett enda driftstopp, ingen har suttit i supportkö och alla har upptäckt hur kul det är med välfungerande digitala tjänster.

Vi har valt den digitala appen/webbtjänsten Showbie. I Showbie delar vi ut planeringar, presentationer, dokument, länkar etc. Eleverna lämnar in sina arbeten superenkelt, och pedagogerna ger feedback muntligt och skriftligt.

Både pedagoger och elever är nöjda med Showbie. Våra utvecklingspunkter nu handlar om vad formativ feedback är. Men DÅ kan vi ju äntligen börja prata om det skolan ska handla om – lärande. Och inte tekniska problem. Och det kommer våra elever att tjäna på. Hur länge orkar skolorna i Stockholm hänga kvar i ett system som har stora brister?

Nu känns vardagen enkel och pålitlig, och redan nu har vi alltså tjänat in det Showbie kostade att köpa in. Nu kan vi hålla fokus på det viktigaste – LÄRANDET!

I nästa inlägg kommer jag berätta om våra fortbildningsinsatser.

Till dess – sköt och sköt om er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.