Fortbildning och molntjänster på Sätra

Generaldirektören Peter Fredriksson sa i nån intervju att digitaliseringen har gått framåt 5 år på två veckor. Det han syftade på kräver väl ingen vidare förklaring (hej Corona).

Många pedagoger har varit tvingade att omfamna digitaliseringens möjligheter, och för de har de senaste veckorna inneburit en stor omställning. Nu ska man hålla koll på inloggningar, undervisa på distans, skapa uppgifter som inte kräver elevens närvaro i klassrummet (slut på pappersstenciler) och dessutom måste man lära sig hur de digitala tjänsterna fungerar.

Andra pedagoger har tidigt insett digitaliseringens kraft och för de var detta ingen big deal. Det de pedagogerna gjorde var att finkalibrera sin undervisning. Resultatet blev en ÄNNU bättre undervisning.

Innan Corona hade vi en tanke på att hålla frivilliga fortbildningar på måndagar kl 15:00 – 16:00. Men just den tanken har vi släppt. Jag har istället byggt en site, där förklaringar till appar/tjänster finns i form av filmer och text. Pedagogerna har fått ett eget större ansvar för sin egen fortbildning. I och med den uppkomna situationen har den siten visat sig vara värd sin vikt i guld (OK, siten väger inte så mycket, men ni fattar vad jag menar).

Siten innehåller grunderna men också fördjupningar. Under den här karantäntiden har Showbie verkligen visat sin kapacitet. Grunderna är att få in eleverna i klasser och att dela ut material. Men appen har så mycket mer att erbjuda. Vi kan skapa elevportfolios med ETT tryck på skärmen, vi kan skapa grupper som passar utmärkt för grupparbeten, vi kan dela ut uppgifter där pedagogerna kan läsa in uppgiften/texten, allt är enkelt och pålitligt. Vill du kolla på siten hittar du den här!

Molntjänster i Stockholms Stad

Vi sliter fortfarande med att få till en vettig sparyta för våra arbeten vi (elever och pedagoger) skapar på våra iPads. Eftersom staden inte tillåter någon annan molntjänst än Microsoft så riskerar vi varje dag att elevernas arbeten försvinner från sin iPad. Ett exempel på detta: Om en elevs iPad tappar nätverket (och det händer ofta) så måste vi starta om elevens iPad, och då raderas alla arbeten som finns på elevens iPad, eftersom ingen iPad är kopplad till iCloud. Trots att detta har påpekats i två år till SLK (Stadsledningskontoret) så händer ingenting. Det som är ännu märkligare är att både iCloud och Google for Education finns i staden, men SLK hävdar att ”det skulle bli för rörigt för pedagogerna med fler molntjänster”. Helt plötsligt har vi blivit livegna, utan att kunna välja själva. På ALLA skolor finns det en otrolig kompetens som är i alldeles utmärkt kondition att välja molntjänst. Varför inte lita på den kompetensen? Varför bestämmer SLK vad som är bäst för oss pedagoger? Här finns det en hundkyrkogård att gräva upp.

Vad blir konsekvenserna av SLK:s beslut? Det första jag kommer att tänka på är att grymma pedagoger kommer att välja bort Stockholm och dess undermåliga IT-system. Pedagoger kommer att byta kommun för att komma till ett system som fungerar, och där den digitala stressen då också minskar. Men FRAMFÖR allt så drabbar dessa beslut våra elever. Tänk dig själv att du har skrivit ett arbete om världsreligionerna, arbetet har innehållit feedback-rundor, samtal, diskussioner och dessutom har du skapat förklarande filmer som väntar på att redigeras. En dag så tappar din iPad skolans nätverk, och den måste startas om. Allt arbete borta. Vad sänder det för signaler år 2020?

Pedagogernas IT-kompetens har flyttats upp ett par pinnhål, även om 5 år är att ta i. Tyvärr har inte de beslutande instansernas IT-kompetens flyttats upp ett enda pinnhål, de står fortfarande med huvudet i sanden och märker inte den framåtrörelse skolan och dess hårt arbetande hjältar står för.

Sköt er och sköt om er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.