Föreläsningar/workshops i USA

Idag är det årsdagen av mitt och Brian Jones samarbete. Brian är en NO-lärare som arbetar på en skola utanför Los Angeles. Brian är en driven lärare med ett stort hjärta. Han verkligen brinner för att hans elever ska få chansen att utvecklas, och LYCKAS.

Jag och Brian stötte på varandra av en händelse. Båda hade regisserat sig på Skype in the classroom. Vi sökte klasser i andra länder som vi kunde samarbeta med. Jag anade aldrig vilken otrolig kraft det fanns i vårt samarbete. Första signalen på denna kraft visade sig under vårt första  gemensamma arbetsområde. Vi bestämde att vi skulle arbeta med ”ljud”. Vi delade ett dokument på Google Drive och satte igång att planera. Eftersom den amerikanska läroplanen och den svenska läroplanen inte är exakt likadan, la vi till de förmågor som behövdes lägga till. Men en förmåga stod i fokus, nämligen att eleverna skulle sammanfatta sina kunskaper med hjälp av filmer. Filmerna redigerades, och filmades, i en app som heter TouchCast. I appen TouchCast kan man göra filmerna interaktiva, du kan lägga in en VAPP i din film. Denna VAPP kan bestå av vad som helst, till exempel en karta, en hemsida, ett kort etc. Och VAPP:arna blir klickbara i filmen.

Dessa filmer la eleverna upp på VoiceThread. Det är en app som tillåter att man i filmen kan ge muntliga kommentarer, som dyker upp hos filmskaparen. Alltså; eleverna gav varandra feedback på deras arbeten genom ”two stars and a wish”. När ”mina” elever fick sina kommentarer från sina amerikanska, nyfunna, kompisar blev det roligt och lärorikt tillfälle. Eleverna lyssnade på den feedback de fick, och gjorde om sina filmer.

Sen den 1 november har vi en hemsida, som är byggd med hjälp av TouchCast-folket. Nu är vi lärare från, bland annat, Australien, USA, Israel, Spanien, Italien och Sverige. I Sverige är vi än så länge två lärare. Surfa gärna in på vår hemsida och kolla! 

Föreläsningar och mässor i USA

I USA finns det en mängd pedagogiska mässor. Men det finns tre stora mässor, och de heter:

SXSW Edu: Går av stapeln 7 – 10 mars i Austin, Texas. Här får jag nordiskt sällskap i form av Pasi Sahlberg och Saku Tuominen. De ska berätta om det finska skolmiraklet.

CUE; CUE står for ”Computer User Educator”. I år hålls denna mässa i Palm Springs, Kalifornien och går av stapeln 17 – 19 mars. Huvudsponsor av mässan är inga mindre än Google. Vissa av föreläsarna är inbjudna, andra föreläsare röstas in av mässbesökarna. Över 1000 föreläsare anmälde sitt intresse för att föreläsa, bland dessa 1000 bidrag fanns vårt bidrag, GlobalCOlab. Och vi kom med.  Här kan du läsa om de Keynote-Speakers som kommer att föreläsa på CUE.

ISTE: ISTE står för The International Society for Technology in Education. Mässan kommer i år hållas på Colorado Convention Center i Denver, Colorado. Förra året föreläste en svensk, Hans Renman, på denna mässa, som då hölls i Philadelphia. Och nu är det alltså min tur!

Vi ska alltså föreläsa, och hålla i workshops på dessa tre mässor. Och med vi menar jag: jag själv, Brian, Liz (också en av grundarna till GCL) samt Ayelet som är skapare av TouchCast. Allt detta på grund av en kontakt med Brian på Skype in the classroom, för ett år sedan.

Såvitt jag vet är det ingen annan svensk som kommer att föreläsa på någon av de ovanstående mässorna. Och det är en fjäder i hatten. Tyvärr får ingen av oss betalt för dessa föreläsningar, och resorna kostar ju en del. Så är det någon som vet om det finns något stipendier jag kan söka, eller om det finns någon som vill sponsra en del av mina resor, så vore jag evigt tacksam. Hör gärna av er via mail eller telefon.

Sköt er och sköt om er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.