God morgon magistern

God morgon magistern. Jag vet att jag är sen. Men jag blev kvar i en dröm. Det händer magistern, att drömmar tar mig med, försöker lära mig hur. Låna mig din tid.

Jag har haft en dröm. Att sätta Östra Grundskolan på ”skolkartan”. På ett positivt sätt. Jag har gått på Östra Grundskolan. Då hette den Skogåsskolan och hade, precis som orten Skogås, ett uselt rykte. Slagsmål och droger var ett vanligt inslag under veckorna. Många av eleverna saknade drömmar. Många av oss trodde att Skogås var universums centrum och vi ville vara kvar där för evigt. Allt fanns ju där. Kompisar, idrotten och tryggheten. Detta var på 80-talet.

När jag på 2000-talet började arbeta i Skogås hade ingenting förändrats. Det fanns ingen framtidstro hos eleverna. Inga drömmar. Förutom att bli fotbollsproffs. Men det är ju ett sånt JÄVLA nålsöga att passera, att det knappt är en dröm, snarare en utopi.

Varför är det så här? Varför saknar eleverna drömmar? Vad kan jag, som lärare, göra? Jag listar här några punkter som jag tror är viktiga.

1) Använda sig av verkligheten som klassrum. Med hjälp av dagens teknik är det möjligt att prata med andra, se andra miljöer, utan att fysiskt behöva resa dit. Skype in the classroom är grymt!

2) Skapa planeringar som tydligt visar eleverna vad de förväntas kunna efter avslutat moment. Vi har använt oss av iTunesU.

3) Samarbeta med fler ämnen. Väv in fler ämnen än ditt eget i din planering. Detta minskar stressen hos eleverna, de gör ETT arbete som bedöms i FLER ämnen.

4) Ha inte så bråttom. Låt saker och ting ta tid. Erbjud dig att stanna kvar efter skolan för att hjälpa eleverna. Det du ”förlorar” i tid, vinner du i förtroende hos eleverna. Låna dem din tid!

5) Delta i olika tävlingar som anordnas av företag/organisationer runt om i Sverige. Exempel på sådana är Teknikåttan, Kängurutävlingen och Next Up.

6) Dela elevernas arbeten på Sociala Medier. Låt andra skolor ta del av era fina arbeten. En positiv bieffekt av detta är att dina elever kommer arbeta stenhårt, för vem vill publicera ett halvdant arbete?!

Med hjälp av dessa enkla tips kan du få eleverna till att både drömma och uppfylla sina drömmar. Inget är omöjligt!

I april kan du träffa mig på #passet2015 den 13 april och på #SETT den 16 april, då jag föreläser om iTunesU. Vi ses väl då?! Låna mig din tid!

Sköt er och sköt om er!

//Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.