Framtidens skola

Framtiden skola. Smaka på de orden. Helvete vad det ligger prestige i de orden. Många tycker si, andra så. Men om vi försöker ta reda på vad framtidens skola är, vad ser vi då? 

I helgen blev jag, och 59 andra pedagoger från Europa,  bjudna till Brüssel av EU. Vi skulle få se framtidens klassrum och höra inspirerande mikroföreläsningar från sju olika projekt som EU har spenderat ca 3 miljoner euro på.  Per projekt. Astronomiska summor. Slutsatserna efter helgen är följande: Vi ligger långt fram i Sverige. Både vad gäller IT (en till en) och tankarna kring lärmiljöer.  På lördagen satt jag vid samma bord som en kvinna från Ungern, en kvinna från Irland och en kvinna från Litauen. Ingen av dem hade en egen dator. Eleverna hade inga iPads. Fanns ingen smartboard i klassrummet. Och lärmiljöerna var som de alltid har varit. Rader av bänkar och läraren längst fram som en förmedlare av den rätta kunskapen.

På EU:s kontor för skolorna i Europa (japp, det finns ett sånt) finns det ett ”Framtiden klassrum”. Smartboards, greenscreen, TV, Robotar, programmering och rummet var indelat i 5 olika avdelningar. Hej Skapaskolan och Christer Holger! Bra jobbat!

Framtidens klassrum finns alltså redan i Huddinge, så då kan det per definition inte vara framtidens klassrum. Och då kan det inte heller vara framtidens skola. Poängen med denna utläggning är helt enkelt att vi inte vet vad framtidens skola är. Alla har alltså chansen att skapa framtidens skola. Precis som vi tycker att den bör se ut. Eller? Är det så enkelt? Nej.

Verklighetens budget sparkar oss i röven lika säkert som att Northug är i form till VM. Likvärdig skola i Sverige? Jo, hej du! Vissa skolor satsar på IT så det står härliga till. Bland dem finns Östra Grundskolan. Vi har greenscreen rum, TV i nästan alla klassrum, active boards i ett par rum, 1 till1 iPads och nästan 100 iTunes U-kurser.  Men det vi inte har är innovativa lärmiljöer. Det är nästa steg, men det handlar alltid om budget och pengar. Det är synd att lärande inte får kosta pengar. Hur läckert hade det inte varit att ha stora sackosäckar i ett hörn, en läktare i ett annat hörn och en skrivarstuga i ett avskilt grupprum?

Detta är inget gnällande. Bara ett konstaterande. På den skolan min fru arbetar har de 40 iPads på 150 elever. Thats it. Inte mer. Inte mindre. Har då dessa elever samma förutsättningar som de på Östra Grundskolan? Inte mycket va? När kommer den nationella IT-planen för Sveriges skolor? Vem frågar jag för att få ett ordentligt svar? Vem är ansvarig?

Lägg bort prestigen. Låt oss slå våra kloka tankar ihop. Sätt press på rektorerna att ALLA skolor måste ha en IT-plan (eftersom den inte finns nationellt). Bjud in en föreläsare som kan inspirera pedagogerna att börja arbeta med IT, tillsammans med eleverna. Och låt eleverna lära er! De är grymma.

Till er som har sportlov: Njut!

Till er som har haft/ska ha sportlov: Kämpa!

Tack till Yrkesplugget för en härlig dag idag! Tror att ni fick lite ny inspiration, och det kan alltid behövas! Ses senare i vår, då kör vi iTunes U.

Nästa anhalt på föreläsandet är Sätraskolan. Då går vi igenom flippat klassrum!

Stenmark vinner Let´s dance och Bajen kommer före Djurgården i Allsvenskan.

Tack för alla gratulationer efter utmärkelsen till ”Årets pedagog”. De värmer ett pedagoghjärta.

Sköt er och sköt om er!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.